Abd Allah ibn Ishaq ibn Muhammad ibn Ganiya

´Abd Allah ibn Ishaq ibn Muhammad ibn Ganiya (? - Mayurqa 1203) HIST Darrer príncep de la família dels Banu Ganiya que va governar a les Illes Orientals . Fill d´Ishaq ibn Muhammad ibn Ganiya, el segon cap almoràvit d´aquesta nissaga que va governar les illes, va acompanyar el seu germà ´Ali ( ´Ali ibn Ishaq ibn Muhammad ibn Ganiya) en la seua expedició contra al-Magrib oriental i va retornar amb el seu germà Talha el 1187 per fer-se càrrec de l´illa: va destruir Tasufin, el governador que els habitants de Mayurqa havien triat per substituir Muhammad, i va mantenir ferm el domini almoràvit de les illes davant els estols d´Abu al-´Ulà ibn Gami´ i de Yahyà ibn Ibrahim al-Hazargi.

La seua gestió al front del territori fou molt accidentada a causa dels intents almohades de desplaçar-lo del poder. Ocupà el govern de les Illes Orientals des de 1187 a 1203, i perdè el control sobre Yabisa l´any 1188, tot i que intentà recuperar-lo debades poc després.

El govern d´Abd Allah ibn Ganiya veurà la lluita per estendre l´autoritat almoràvit a les illes i els intents almohades per ocupar-les i privar els Banu Ganiya a al-Magrib de la seua última base d´operacions, intents que culminaran el 1203 amb l´ocupació de les illes pels almohades i la mort en batalla d´Abd Allah ibn Ishaq ibn Ganiya ( almohade, període): el 1188, ocupació almohade de Yabisa; el 1199-1200, defensa almohade d´Eivissa a càrrec d´Abu ´Abd Allah ibn Maymun i d´Abd al-Wahid; el 1200-1201 ´Abd Allah ocupa Menorca i nomena governador Ibn Naggah; el 1202, l´estol almohade de Sabta conquereix Manurqa; el 1203, ocupació almohade de Mayurqa i final de l´estat almoràvit a les illes.

Al llarg del seu període signà un tractat de pau i comerç amb la República de Gènova. [GRB/XBN/MBP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments