Banu Ganiya

Banu Ganiya HIST Nom d´una família dels Massufa —berbers Sanhaga velats del desert, aliats al Lamtuna almoràvits—, que governà les Illes Orientals durant el període almoràvit .

Aquests Massufa, radicats a la zona del Sahra´ que servia de pas entre al-Magrib oriental i la corba de Níger, i posseïdors de mines de sal a Tagaza, varen tenir un paper principal en l´expansió almoràvit cap a Alger i el Sahel central, paper i protagonisme que s´anirien accentuant cap a la darreria de l´estat almoràvit, quan certs caps Massufa varen fer foragitar Tasufin ibn ´Ali i varen passar-se al costat d´Abd al-Mu´min, queixosos del predomini exclusiu dels Lamtuna dins el conjunt almoràvit.

Els Banu Ganiya serien exemples palesos de l´ascendent de certes personalitats del Massufa: així, es veu com un ´Ali ibn Yusuf al-Massufi -Yahyà a l´edició del Kitab al-´ibar de S.Zakkar i H.Sahada-, després de matar uns Lamtuna, fuig al desert i aconsegueix tornar perquè el propi Yusuf ibn Tasufin ha pagat el preu de la sang vessada. I no només això: Yusuf casarà aquest Massufi amb una dona de la seua pròpia estirp, Ganiya, amb el pare de la qual havia de complir un pacte, i així ´Ali ibn Yahyà al-Massufi formarà part de la seua família, i els seus descendents rebran el nom de Banu Ganiya -els fills de Ganiya-.

D´aquest matrimoni -malauradament, no es coneix quin era el grau de parentiu de Ganiya amb Yusuf, si bé aquell era prou il·lustre com perquè donàs nom a la nissaga, fet que no constitueix un cas aïllat entre grups tribals on encara regia el principi de matrilinealitat- naixerien Muhammad i Yahyà, dels quals prové la resta de la nissaga, que foren educats en el seguici de Yusuf ibn Tasufin.

Aquest grup va conservar sempre els trets distintius dels grups Sanhaga del desert, accentuats per la seua militància en el moviment almoràvit: quan prenen Bugaya hom dirà que anaven velats, i les seues expedicions contra al-Magrib oriental i Ifriqiya mostren un coneixement de la regió i del desert que desvirtua totalment la barroera afirmació que els almoràvits es varen corrompre i s´afebliren en contacte amb la civilització andalusina.

La seua manera de procedir en la lluita contra els almohades a al-Magrib, tot i la devastació produïda i la natura dels aliats en els quals hagueren de cercar suport, els mostra com a competidors directes del almohades a l´hora d´aconseguir la fidelitat de la umma a al-Magrib. [XBN/MBP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments