Centro Balear

Centro Balear SOC Els centres balears a l’Argentina són institucions que agrupen els emigrants de les Illes Balears. Els eivissencs s’hi integraren i hi participaren activament.

El Centro Balear de Santa Fe és el que ha comptat i encara compta amb el major nombre de socis eivissencs, ja que és la zona d’Argentina on s’instal·laren majoritàriament. L’acta núm. 1 del Centre, amb data del 7 d’agost del 1925, registra la reunió d’un grup de mallorquins i eivissencs en el saló de la Sociedad Española. Allí es designà una comissió provisional que s’encarregà de realitzar les feines corresponents a la formació d’aquesta associació. Posteriorment es reuniren a la casa d’Andreu Font Aragón a fi de redactar els estatuts; també es publicà durant 10 dies una invitació en el Diario de Santa Fe per participar en una assemblea general.

S’hi celebrà el dia 23 de setembre a les tres de la tarda, i quedà així constituït, en aquest acte, el Centro Cultural y Recretivo Balear. S’elegí la primera comissió directiva presidida per Jaume Llobera; vicepresident, Tomàs Sureda; pro-secretari, Jaume Moragues; tresorer, Andreu Sayàs; pro-tresorer, Francesc Crespí. Quasi tots ells eren mallorquins procedents de Manacor. Entre els objectius del Centro destaca el manteniment de la cultura balear a Amèrica.

El centre encara funciona plenament, i destaquen les activitats de la Comisión de Jóvenes Descendientes. Té el seu local al carrer 4 de Enero núm. 2.478, eix de la localització de Balears a la ciutat de Santa Fe. El 1996 la majoria dels integrants de la comissió directiva eren eivissencs, i el president n’era Marià Riera Torres, nascut a Sant Miquel de Balansat. [AJC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments