Eivissa-

Eivissa És l’illa més occidental de l’arxipèlag de les Balears, respecte de les quals ocupa una posició meridional, juntament amb Formentera i illots adjacents, amb les quals forma un conjunt ben definit, conegut pel nom d’illes Pitiüses. Eivissa és, en comparació a la resta d’illes que ocupen la Mediterrània occidental, que són poques i grosses, molt petita.

La posició geogràfica, en latituds mitjanes baixes, queda en el quadrilàter format entre els paral·lels 38º 50’ 40" al cap des Falcó i 39º 06’ 22" al pla d’en Serra, latitud N, i els meridians 1º 17’ 27" al cap des Jueu i 1º 37’ 48" al cap de Campanitx, longitud. E de Greenwich, coordenades que suposen la seua inclusió en la zona temperada. Aquesta situació, al centre-oest de la Mediterrània occidental, enfront de les costes orientals de la península Ibèrica, la fa la més propera a la península, i pràcticament equidistant entre determinats sectors de les costes catalanes i nord-africanes de Barbaria.

Aquesta posició de cruïlla ha afavorit les relacions amb les altres terres mediterrànies costaneres, posició que li ha donat, en certs moments de la seua història, una importància estratègica extraordinària.

D’altres vegades, la seua condició insular, sent a més una illa tan petita, ha influït en un cert aïllament.

Les distàncies de l’illa d’Eivissa a les terres properes són: de l’illa des Vedrà a la península (cap de Sant Martí), 92 km; d’Eivissa (punta Grossa) a Mallorca (la Mola d’Andratx), 82 km; des del port d’Eivissa les distàncies en milles marítimes (1 milla marítima, 1.852 m) són: d’Eivissa a la Savina, 11 milles; d’Eivissa a Ciutat de Mallorca, 70 milles; d’Eivissa a València, 100 milles; d’Eivissa a Alacant, 101 milles; d’Eivissa a Alger, 152 milles; d’Eivissa a Barcelona, 162 milles.

L’extensió de l’illa, segons els autors, va de 541 a 570 km2, de l’11 al 12 per cent del total de la superfície de l’arxipèlag. La distància interior màxima, de SW a NE, és de 41 km, des de la punta des Savinar a la punta de cala de Jonc; d’E a W la màxima és només 22 km.

Els punts extrems són, al N, la punta des Moscarter; al S, la punta de la Rama; a l’E, punta Arabí, i a l’W, el pedral d’en Guixa.

El litoral s’estén al llarg de 170 km de costa molt retallada. [RVC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments