Farriol Vidal, Miquel

Farriol Vidal, Miquel (Barcelona 1950) ART Artista, dibuixant i guionista. Va estudiar disseny gràfic a l’Escola Massana de Barcelona i, en acabar, el 1971 va continuar els estudis de disseny gràfic i fotografia de l’Escola Elisava. De 1973 fins a 1976, data en què establí la seua residència a Eivissa, es dedicà a l’edició de còmics marginals dins del corrent underground i col·laborà en diverses publicacions, com la revista Star, per a la qual va fer la portada del número 6.

Els pseudònims pels quals eren coneguts els seus dibuixos eren Farry o Farri i, fent referència als germans Farriol, Farry Brothers. Els monogràfics més destacats en els quals participà foren Catalina (1974), El Rrollo Enmascarado (1974), Purita (1975) i Nasti de Plasti (1976); alguns patiren censura i foren clausurats, Miquel Farriol va ser jutjat en qualitat d’editor, en uns moments de l’etapa final del franquisme en què la llibertat d’expressió era encara una utopia.

El 1976 es traslladà a Eivissa on s’instal·là a la comuna de Can Americano, a Cala Llonga, amb els companys del Rrollo Enmascarado, els dibuixants Mariscal, Montesol, Pepichek i Nazario. A partir d’aquell moment, Miquel Farriol decidí abandonar la ploma per dedicar-se a l’agricultura. Amb tot i això, continuà l’edició i confecció de Nasti de Plasti a Eivissa. A més a més, l’any 1978 va col·laborar en la realització dels decorats de l’exposició de Mariscal titulada Gran Hotel a la Galeria Mec-Mec de Barcelona.

Com a pintor, va ser present el 1984 al Tercer Premi Hispanoamericà de Pintura i Escultura Daniel Vázquez Díaz de Huelva i, aquell mateix any, va participar en l’exposició col·lectiva anomenada Cosas, que tengué lloc a la Caixa de Pensions d’Eivissa. Així mateix, el 1985 participà en la mostra que va inaugurar la Galeria Berri de Sant Agustí, també en l’exposició col·lectiva de la Galeria Es Llimoner de Sant Antoni, col·laborà en el Saló de Tardor de la Biennal de Pintura de les Balears, i presentà la seua primera exposició individual titulada Con el dedo en la llaga a la Caixa Postal d’Eivissa.

El 1986 va participar al costat de Manuel Bouzo, Pedro Asensio, Toni Cardona, Josep Farriol i Luis Romero en l’exposició col·lectiva titulada Secuencias, feta amb motiu del cinquantè aniversari de la mort de Federico García Lorca a la Sala de Cultura de Sa Nostra, on va presentar un muntatge, de llenguatge conceptual, titulat Laberint. Josep M. Bassols va filmar un vídeo d’aquestes accions que va ser emès al programa Metropolis (TVE 2).

Des de 1978 va decidir canviar l’agricultura per la jardineria i a partir d’aquell moment es dedicà al disseny i la realització de jardins i paisatges, tasca que desenvolupa a Eivissa d’aleshores ençà. [STP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments