Gabino, can

Gabino, can ARQUEOL Necròpolis d’època baiximperial i romanobizantina situada a la finca del mateix nom prop de l’estany Pudent a Formentera, que fou excavada en part l’any 1916 per J. Colomines.

En començar l’excavació es varen documentar les restes d’una gran quantitat de lloses de sepultures que havien estat destruïdes pels treballs agrícoles i només es varen recuperar tres tombes en relatiu bon estat de conservació. Aquestos enterraments es caracteritzaven per ser cistes formades per lloses de pedres.

La primera sepultura, que tan sols conservava les lloses del cap i dels peus, va aparèixer a 0,60 m de profunditat sense cap pedra a la coberta ni a l’interior. No conservava l’esquelet i com a aixovar presentava dues gerres d’una nansa del tipus RE 0202a i RE 0304a als peus, tres monedes de coure, una d’elles de Constantí I. Aquest conjunt es pot datar al primer terç del segle IV dC.

La segona tomba, situada a 0,30 m de la primera i amb la mateixa orientació, conservava les lloses del costat i dels peus. Contenia també un gerret tipus RE 0303b, als peus de l’esquelet, que estava molt destruït, i dues monedes, una de Gordià i l’altra de Constantí. Aquesta tomba es pot datar també al segle IV dC.

La tercera tomba estava més ben conservada, amb totes les lloses, encara que estaven tallades per les labors del camp. L’aixovar estava format per dues arracades de coure que es van trobar a la vora del crani, i per una gerreta RE 0204 b amb bandes incises de línies horitzontals i meandres, a més d’un fris de línies obliqües puntejades enmig del naixement inferior de les nanses, que estava als peus de l’esquelet. Aquest enterrament, molt més tardà que els altres, es pot datar als segles VI o VII dC.

Totes aquestes tombes formarien part de la petita necròpolis, corresponent a un assentament rural d’època baiximperial, possiblement d’una sola família. [AMO]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments