Lenaerts, Cis

Lenaerts, Cis (Sint-Truiden, Bèlgica 1946 — Eivissa 2013) ART Arquitecte i pintor. Fill del també pintor flamenc George Lenaerts, va estudiar a l’Institut Superior d’Arquitectura de Hasselt (Bèlgica), a les acadèmies de Belles Arts de Sint-Truiden i Hasselt i a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa. També estudià arquitectura romànica a l’École du Louvre el 1969 i, aquell mateix any, va conèixer Eivissa, on s’establí definitivament des de 1970.

Com a arquitecte s’ha especialitzat en construccions unifamiliars contemporànies i en la restauració i reforma de les cases tradicionals eivissenques. Les seues obres es caracteritzen per la força i senzillesa dels espais essencials adaptats a la morfologia dels entorns naturals. Entre les seues intervencions arquitectòniques destaquen la casa de Pep Costa, al camí d’Enmig de Can Savi de la vénda de l’Horta; la reforma de can Planes Vell i la nova construcció de can Planes Nou, a Sant Llorenç de Balàfia, i la restauració d’una part de l’edifici del mestre “Campos” de 1936 situat a la via Romana, núm. 3 de la ciutat d’Eivissa. També va participar en la direcció d’obres de la construcció del projecte de les xemeneies d’Es Fumerals, de Josep Maria Sert, a Eivissa els anys 1971 i 1972. Els anys vuitanta s’encarregà de la direcció d’obres en les construccions de l’arquitecte André Jacqmain al caló d’en Real. La seua fascinació per la casa tradicional eivissenca el va portar a participar en una investigació tipològica, al costat de Catalina Verdera. Aquest treball culminà amb la publicació en part a la Revista del Col·legi d’Arquitectes d’Eivissa i col·laboracions en la publicació Ibiza. Le Palais Paysan (1984) de l’arquitecte Philippe Rotthier. Va realitzar també un estudi monogràfic comparatiu entre la casa tradicional eivissenca i la mallorquina, que va portar com a assignatura del curs 1979-80 a les escoles d’arquitectura de Gant i Hasselt, i a la impartició de conferències diverses a Bèlgica i Holanda.

També ha desenvolupat, des de 1969, una interessant tasca docent a l’illa com a professor de l’Aliança Francesa d’Eivissa primer i, a partir de 1970, com a professor d’art a l’Escola Blat d’Eivissa, primera escola que va prendre com a base pedagògica el principi d’autodisciplina segons la normativa de Summerhill.

Com a pintor va realitzar la seua primera exposició individual a Eivissa l’any 1978, a la Galeria El Mensajero de Santa Eulària. Cal destacar la seua exposició a la Sala de Cultura Sa Nostra d’Eivissa, de 1996; l’exposició al Cercle Artístic Zoutkist, a Sint-Truiden (Bèlgica), el 1999; i l’exposició Confluències, en col·laboració amb el poeta Jean Serra, al Col·legi d’Arquitectes d’Eivissa, també el 1999. Des de l’any 1973 ha participat a diverses mostres col·lectives a Barcelona, Ginebra, Palma, Eivissa i València. També fou present en l’exposició itinerant a Mallorca-Menorca-Eivissa-Formentera La pintura com la poesia (1996); a la mostra Ibiza el arte de los 70, del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa (1999); a la mostra Empezar el milenio, de la House Galery d’Eivissa (2000), i a la fira Art-Ibiza a partir de l’any 2000.

La seua producció pictòrica s’emmarca dins de l’abstracta minimalista, amb una concepció de l’espai com un tot harmoniós, creador de finestres interiors i exteriors produïdes a partir d’exercicis de color amb negres, blancs, grocs, vermells i blaus, i textures planes, homogènies i geomètriques que visualment ultrapassen el marc. Desenvolupa principalment la tècnica mixta damunt tela o cartó, però també la tècnica a l’oli, l’acrílic, o el relleu a partir d’adhesió d’elements com fustes, ferros i cordes a pols de marbre, i l’escultura objectual. Pren el quadrat com a concepte de vida i forma perfecta, símbol de la recerca de la perfecció humana i, moltes vegades, les seues obres expressen oposicions de contraris com ordre-caos, equilibri-desequilibri, llibertat-determinació, que donen al conjunt de la seua producció un caire de joc de conceptes complementaris i contrastats.

El 2012 s'estrenà el documental Un año sin tomate sobre la seua vida i obra, on és el protagonista juntament amb el seu ajudant Manuel Castillo. Fou dirigit pel belga Bart Nicolaï. [STP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments