Mayans Riera, Joan

Mayans Riera, Joan (Eivissa 1956) ART Pintor i professor.

Va obtenir la llicenciatura en geografia i història, història de l’art, a la Universitat de Barcelona l’any 1979. Des de 1984 va ser professor de secundària en l’àrea de ciències socials a Barcelona, a Conca i, a partir de l’any 1994, a Eivissa.

Les seues primeres creacions pictòriques, de començament dels vuitanta, es caracteritzen per un cert figurativisme expressionista de gran lirisme poètic, que dóna pas a la creació d’una sèrie de rostres fantasmagòrics. A partir de l’exploració en el seu propi món interior i la investigació en un procés de ruptura i reconstrucció permanent, obté un estil propi al camp de l’abstracció, moltes vegades sense perdre el referent dels elements naturals, tal com demostren els seus temes: sol, pluja negra, arbre, home, casa, torre, temples, llindar, etc.

El que en un principi expressa a través de tècniques com l’oli i l’aquarel·la obre, a partir dels anys noranta, un nou camí d’experimentació matèrica a través de pigments, vernissos, resines, grapats, superposicions, cops de martell i punyalades directes sobre la tela i sobre diversos suports, que generen particulars textures destacades per línies elèctriques i colors vius i foscos, especialment negres, grocs i vermells.

La seua obra va ser present al Saló de Primavera del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa dels anys 1981 i 1982 i a la Mostra d’Artistes Joves de la galeria d’art Es Llimoner de Sant Antoni el 1985. Va presentar la seua primera exposició individual el 1983 a l’APAE de Sabadell. A Eivissa la seua primera aportació individual fou a la sala d’exposicions “la Caixa” el 1984; sota el títol “Obra Abstracta, 1985-87”, exposà a la Sala de Cultura de “Sa Nostra” el 1988; l’“Obra Abstracta. 1986-87”, va ser el nom de la seua mostra a la Sala Skyros el 1989; la seua exposició “Obra 1986-91”, en la qual presentà la seua primera sèrie de rostres, la va fer a la galeria Altamira el 1997. També participà al Supermercat de l’Art 95 i, aquell mateix any, presentà la seua “Obra Abstracta 1990-94” a la galeria Marta Torres.

Ha exposat regularment des de 1997 a les mostres col·lectives de la galeria Alfredo de Santa Eulària des Riu. A més, ha exposat a la galeria Tolmo de Toledo el 1989, a la sala d’exposicions de l’IB Fernando Zóbel de Conca el 1990-91, a Artexpo 96, a la Fira d’Art de Barcelona i l’any 2000 ha presentat la seua obra sota el títol “Pintures” a la sala d’exposicions Almirall de Barcelona.

També ha realitzat col·laboracions gràfiques i literàries al Quadern Literari Cultural (números 15 i 16) editat a Eivissa el 1982. També s’encarregà de la presentació del catàleg d’exposició d’obra gràfica d’Alberto i de la presentació de l’obra pictòrica d’Àngel Izarra (Conca, 1990-91). [STP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments