Resguardo, el

Resguardo, el HIST

Cos estatal d'empleats públics destinats a la guarda i custòdia d'un lloc, litoral o frontera, per perseguir el contraban i també per evitar la introducció de gèneres sense pagar l'impost de consums. Va precedir el Cos de carrabiners, creat amb la mateixa funció. Del d'Eivissa n'hi ha nombroses referències el primer terç del s XIX: Josep Clapés i Juan li va dedicar un breu estudi a Los Archivos de Ibiza (1904), del qual es fa ressò Isidor Macabich Llobet .

El Resguardo de las Reales Rentas a Eivissa abraça el període de 1815 a 1836, el regnat de Ferran VII i part de la regència de Maria Cristina en la minoria d'edat d'Isabel II, amb dues àrees, un Resguardo del moll i un Resguardo interior. Tot aquell temps, a excepció del trienni liberal, va ser-ne cap el funcionari d'Hisenda Joan Ferrer i Arabí; el 1815 fou nomenat visitador, denominació que canvià a guarda major el 1817, cap de la “Partida Fija” el 1830 i novament guarda major el 1833.

Com a cap del Resguardo era també vocal nat de la Junta de Sanitat del port. El patró de la falua va ser en tot el període Joan Tur i el càrrec d'escrivà va recaure en Roc Sentí. El Reglament de gener de 1818 dóna la primera referència completa de la composició del cos i els emoluments respectius dels seus membres, elevats per a l'època. A més, tenien dret a una part del valor de les mercaderies recaptades. Sumaven 24 persones, organitzades en un cap, cinc amb major responsabilitat (l'oficial, l'escrivà, els caporals i el patró) i 18 subalterns a la base; tots en conjunt sumaven 65.530 reials de sou.

Els càrrecs i les assignacions eren com segueix: un guarda major visitador amb 6.000 reials; un tinent amb 4.400; un escrivà amb 3.300; dos caporals a peu, el de la primera ronda amb un sou de 4.000 reials i el de la segona de 3.300; catorze ministres, sis per a cada una de les rondes a peu, que cobraven 6 reials diaris cada un, i dos muntats a 11 reials diaris; un patró de falua amb 2.920 reials de sou i quatre mariners a 5 reials diaris. Exceptuant els mariners de la falua, tots els membres eren de nomenament reial i tenien dret al tractament de “don”; segons Reial ordre de 1827 quedaven també integrats en el terç de voluntaris reialistes.

El 1828 el Resguardo quedà organitzat en 17 persones: el guarda major, un caporal, l'escrivà, 9 dependents, el patró i els 4 mariners; augmentà el sou del caporal, que passava a cobrar 4.400 reials, dels dependents, a 2.100 reials, i dels mariners, a 1.825 reials. Però l'any següent es creà el cos de carrabiners i quedà reduït a una “Partida Fija” de 7 individus i a actuacions només a l'interior de l'illa.

El 1833 tornà a ser reorganitzat com era el 1828 (i el sou del caporal ajustat a 4.000 reials) i finalment, el 1836, fou suprimit i substituït definitivament pels carrabiners. Els canvis a l'organització del Resguardo responien a les necessitats de la Corona davant la problemàtica de la hisenda pública, agreujada després de la guerra del Francès i en plena crisi de l'Antic Règim.

El control, per tal d'augmentar les rendes de l'Estat, va fer que se'ls arribàs a ocupar també en la vigilància de la sal, per evitar-ne substraccions després de la collita; també intervenien en l'administració de Correus, en una tasca de censura, per interceptar correspondència clandestina. La població eivissenca, en especial la de la Marina, va fer tot el possible per burlar la vigilància de les rondes que, tanmateix, actuaven amb una certa eficàcia, tal com es dedueix dels expedients i les mesures adoptades. Els punts més sensibles identificats per a la introducció de contraban eren el moll d'Eivissa, el camí de s'Empedrat (Empedrat, s' ) i el port de Sant Antoni. Entre les mercaderies confiscades es troben, especialment, tèxtils. [RVC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments