Ripoll Escandell, Antoni

Ripoll Escandell, Antoni (Eivissa 1930) SOC Mestre d'escola. Va estudiar el batxillerat a l'Institut Santa Maria d'Eivissa i magisteri a l'Escola Normal de Palma (promoció de 1949, la primera sorgida després de la Guerra Civil).

Com bona part dels ensenyants pitiüsos d'aquella època, inicià l'activitat educativa a Catalunya, atesa la manca de vacants a les escoles pitiüses. Ingressà al cos de Magisteri Nacional l'any 1955 i ha exercit, successivament, a Sant Jaume d'Enveja i a la Cava (Deltebre), l'Arboç del Penedès, Salàs de Pallars, Malgrat de Mar i Barcelona, on fou durant dotze anys director del CP Madrid.

Fou cofundador l'any 1980 de la Casa d'Eivissa i Formentera a Catalunya, que sorgí d'una trobada d'eivissencs i formenterers a Montserrat, i el seu domicili particular a l'avinguda Mistral de la capital catalana figura com a primera seu de l'entitat. Nomenat aleshores vicepresident de la Casa, s'encarregà de l'elaboració dels estatuts, redactats íntegrament en català (possiblement els primers en època preautonòmica) i foren aprovats en el temps rècord de quinze dies.

De 1982 a 2000 va presidir la Casa d'Eivissa i Formentera a Catalunya, etapa en què desenvolupà una àrdua i meritòria tasca de consolidació i ubicació, atesa la manca de recursos econòmics i la itinerància contínua de la seu social (avinguda Diagonal, carrer de Pelai), que podien causar la dissolució de l'entitat fundada feia poc temps.

El 2008 té la seu al carrer de Joaquim Costa i és patrimoni de l'associació, gràcies a les seues gestions i perseverança. Persona de gran sensibilitat artística, s'inicià en el dibuix amb el pintor Narcís Puget Viñas, a Santa Eulària, quan tot just era un infant. [MSP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments