Roig Binimelis, Jeroni

Roig Binimelis, Jeroni (Palma 1892 — Eivissa 1966) SOC Llicenciat en ciències naturals.

Fill de Jaume Roig Mir, administrador de la finca de Son Gual, i de Maria Binimelis Rosselló.

Estudià el batxillerat a l'Institut de Palma, on fou deixeble del professor valencià Josep Fuset, científic que li despertà decidida vocació per la biologia. Va obtenir el títol de batxillerat a la Universitat de Barcelona el 1915. En aquella mateixa universitat es llicencià en ciències naturals (1921) i es retrobà amb el professor Fuset, amb qui col·laborà en el Gabinet d'Història Natural.

Fruit dels seus contactes al Principat amb la Societat Catalana d'Història Natural, de la qual fou membre numerari, és la seua tasca d'estudi i investigació de l'entorn, com a eina de recerca i ensenyament (treballs de camp). Treballà a l'Institut de Girona i a la Universitat de Barcelona com a professor ajudant de la Facultat de Ciències fins al final de la Guerra Civil.

L'equidistància entre el republicanisme radical, l'anticlericalisme i la pertinença a la maçoneria del professor Fuset i el catalanisme i el catolicisme tradicional de la Societat Catalana d'Història Natural no l'alliberaren de la depuració universitària de l'any 1939. El seu expedient acabà amb el desterrament a l'illa d'Eivissa (1940) i sembla que fou a conseqüència d'una revenja d'un capitost del règim, descontent de les notes que posà el professor Roig a algun dels seus fills.

Establert a Eivissa amb la família (esposa i fills morts prematurament), l'aval de Manuel Sorà Bonet li permeté continuar la docència a l'Institut de Batxillerat Santa Maria, com a professor adjunt, en la seua especialitat. L'alumnat d'aquell temps recorda encara les sortides a l'entorn, principalment al puig des Molins, de professor i alumnes, on eren impartides les classes de ciències naturals (escola naturalista) i s'elaborava un quadern de camp, ensenyament inèdit a l'Eivissa d'aleshores.

Quan es va crear l'Institut d'Estudis Eivissencs (1949) fou nomenat president de la secció 3a, de Ciències. El curs 1957-58 es jubilà.

Entre els seus treballs científics (molts per encàrrec), en figura un de l'any 1944, publicat a la revista Ibiza (publicada per l'Institut d'Estudis Eivissencs) titulat “El paludismo en Ibiza. Su importancia. Cómo evitar el azote de esta enfermedad”, amb motiu de l'epidèmia de febres palúdiques a la ciutat d'Eivissa l'any 1943. Al treball esmentat explica els tres procediments naturals coneguts científicament per evitar la cria i la difusió del mosquit Anopheles, transmissor de la malaltia, dos d'ells factibles i eficaços als prats de l'entorn d'Eivissa. [MSP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments