Roig i Fransitorra, Montserrat

Roig i Fransitorra, Montserrat (Barcelona 1946 — 1991) LIT Escriptora.

Era filla del també escriptor Tomàs Roig. El 1966 es llicencià en filologia romànica a la Universitat de Barcelona, exercí posteriorment a les universitats de Bristol, Glasgow i Phoenix.

El 1970 guanyà el Premi Víctor Català amb Molta roba i poc sabó..., publicada l'any següent, i el 1976 el Premi Sant Jordi amb El temps de les cireres.

L'any 1977 publicà Els catalans als camps nazis, un llibre pioner en el reportatge històric en què comptabilitzà i fins i tot entrevistà algun dels catalans tancats als camps de concentració. Era un llibre que continuava la tendència encetada amb L'agulla daurada el 1975, sobre l'aleshores ciutat soviètica de Sant Petersburg.

El 1980 publicà L'hora violeta, novel·la la trama de la qual es desenvolupa parcialment a Formentera.

Escriptora de caràcter compromès i d'ideologia marcadament d'esquerres i feminista, col·laborà a revistes mítiques del període de la transició a la democràcia, com ara Destino, Tele-exprés i Triunfo, i a diaris com El Periódico i l'Avui, així com al programa de televisió Personatges.

Els seus articles a l'Avui foren recollits i editats pòstumament el 1992 a Un pensament de sal, un pessic de pebre. [APG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments