Sala, can

Sala, can ARQUEOL Finca de la parròquia de Sant Jordi de ses Salines on Carles Roman Ferrer va excavar una necròpolis l'any 1919.

Segons les dades molt parques que es conserven d'aquestos treballs, s'hi varen trobar les restes d'un sarcòfag de marès i diverses fosses excavades a terra, sense lloses que les cobrissin. En l'inventari de la memòria es recull un total de dotze peces procedents d'aquest jaciment: dues tasses, cinc ungüentaris de vidre, sis monedes mal conservades de les quals no s'aporta més informació, però que a l'inventari del Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera consten com a púniques, un collar amb disset peces, una navalla d'afaitar i una agulla de fer xarxes.

Segons el material trobat, la navalla d'afaitar, amb mànec central i dents de serra, es pot classificar dins el tipus 2 de Miguel, amb una data entre el final del s V o l'inici del s IV aC; les monedes es poden incloure dins els grups XII i VIII de Campo amb una cronologia del s IV fins al segle II aC, el petit bol púnic de ceràmica comuna es pot datar cap al s IV aC i el bol campanià es data al segle II aC. Tot això permet assenyalar que almenys algunes de les tombes es poden datar en època púnica amb una àmplia cronologia que aniria des del s IV aC fins al s II aC.

S'haurien d'adscriure també a aquell moment d'època púnica el sarcòfag de marès, enterrament característic d'aquell període. Però, d'altra banda, la presència dels ungüentaris tubulars de vidre del tipus Ising 8 i Morin-Jean 21, que es poden datar a l'inici del s I dC, permet suposar la continuïtat de la necròpolis durant l'època imperial romana. [AMO]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments