Schumacher, Emil

Schumacher, Emil (Hagen, Westfàlia 1912 — Sant Josep de sa Talaia 1999) ART Pintor.

Inicià la seua formació artística a l’Escola de Belles Arts de Dortmund, i el 1935 començà a treballar com a artista independent. Als 18 anys va iniciar llargs viatges arreu del món, entre els quals hi hagué de manera especial les seues estades periòdiques a Eivissa.

Entre 1939 i 1945 treballà al servei del Tercer Reich com a dibuixant industrial en una fàbrica d’armes. El 1947, any en què realitzà la seua primera exposició, fundà l’associació artística Junger Western conjuntament amb altres artistes.

Els seus inicis dins de la figuració passaren també pel paisatge cubista i l’expressionisme, però fou després de la seua estada a París el 1951 quan l’estil del seu treball es dirigí definitivament cap a l’abstracció, influenciat per l’escola de París, el tachisme i l’actionpainting americà.

Dins del seu extens currículum destaquen la seua participació el 1954 a la “Deustche Kunst nach 45”, celebrada a Amsterdam i que fou la primera mostra d’art alemany contemporani després de la Segona Guerra Mundial, així com l’exposició “Peintres et sculpteurs non-figuratifs en Allemagne d’aujourd’hui”, realitzada l’any següent a París.

La seua participació el 1958 a la Biennal de Venècia, a les exposicions al Salomon R. Guggenheim Museum de Nova York i al Carnegie Institute de Pittsburg marcaren l’inici del seu reconeixement internacional, que es consolidà amb la seua intervenció posterior en la segona i següents edicions de la Documenta de Kassel i en la Biennal de Sao Paulo.

El 1959 rebé així mateix el premi del Ministeri de Cultura japonès per la seua participació en la V Exposició Internacional d’Art de Tòquio. D’aquell període són també importants premis: l’atorgat pel Guggenheim de Nova York (1958) i el Cardazzo a la XXX Biennal de Venècia.

Fou professor de la Facultat de Belles Arts d’Hamburg (1958-1960), de l’Acadèmia Estatal de Belles Arts de Karlsruhe (1966-1977), i professor convidat a l’Escola d’Art de Minneapolis durant el 1967. L’any següent fou nomenat membre de l’Acadèmia de les Arts de Berlín. Des de llavors, ja considerat una fita ineludible de l’art alemany contemporani, foren nombrosos els reconeixements que rebé de tot Europa i les exposicions que es realitzaren de la seua obra arreu del món.

A partir de l’any 1971 començà a freqüentar l’illa d’Eivissa durant les primaveres i els estius fins que s’instal·là definitivament a cala Tarida, Sant Josep de sa Talaia. De la seua intervenció en la vida artística d’Eivissa, se’n coneix la participació en la biennal Ibizagrafic 74, en la qual fou guardonat amb un dels premis. L’any següent presentà l’única exposició individual realitzada a l’illa, a la Galeria Van der Voort. A la Galeria Libro Azul de Santa Gertrudis, la primavera de 1999 va participar en una mostra de gravats, litografies i serigrafies realitzats per artistes que havien pertangut al Taller Ibograf, dirigit per Carl Van der Voort.

Morí a Sant Josep el 4 d’octubre d’aquell mateix any. L’any anterior era honrat amb l’encàrrec del mural per a l’edifici del Reichstag de Berlín.

La seua obra està present als principals museus d’art contemporani d’Europa i dels Estats Units d’Amèrica; l’any 2000 se’n celebrà una gran exposició retrospectiva a Munic, i el 2009 obrí les seues portes l’Emil Schumacher Museum de Hagen, dedicat a l’obra i la vida d’un dels més influents representants de l’art abstracte la segona meitat del s. XX. [SGC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments