Seoane Fernández, María Consuelo –Kole Seoane–

Seoane Fernández, María Consuelo –Kole Seoane– (Lugo 1955) SOC Mestra d’escola.

Arribà a Formentera el 1977 i exercí als col·legis Sant Ferran i Sant Francesc fins al 1986. Fou destinada dos anys a Mallorca. A partir de 1988 exercí al col·legi Mestre Lluís Andreu, de nova creació; el 1990-1992 en fou directora.

El maig de 1995 encapçalà la candidatura d’Esquerra Unida a l’alcaldia de Formentera i es convertí en la primera dona que optava a aquest càrrec a l’illa; aconseguí 131 vots.

Ha estat articulista dels diaris Formentera día a día i Última Hora Ibiza y Formentera. Alguns dels seus textos literaris han estat musicats, com p. ex. el Concierto para esquizofrón y orquesta i Cuatro historias breves, obres portades al teatre de la mà de Merche Chapí. És autora de la coreografia de la peça electroacústica Larva humana, estrenada a la Fundació Pilar i Joan Miró el 1995. El 1999 l’escriptor alemany Edwin Ortmann dramatitzà la vida de Seoane al far de la Mola, obra emesa posteriorment per la DeutschlandRadio i la Nordeutschland Rundfunk.

La seua experiència vital dels dotze anys viscuts al far de la Mola ha marcat intensament la seua preocupació per despertar als més joves una consciència mediambiental. L’any 1988 participà en les excavacions del jaciment d’Atapuerca i després ha realitzat estudis de prehistòria i protohistòria a la UNED. El 2001 publicà El far de Formentera (Editorial Mediterrània), treball d’investigació històrica en què analitza l’evolució tecnològica i laboral dels faroners entre 1861 i 1971. L’any 2001 es traslladà a viure a Mallorca. Dos anys després, la Südwestrundfunk va emetre una sèrie d’entrevistes amb Seoane.

El 2009 publicà l’audiollibre infantil TOC-TOC el niño de Atapuerca, amb la finalitat de divulgar i apropar als nens investigacions científiques que generalment són destinades només al públic adult. El mateix any publicà Misteri en el Talaiot, amb el suport del Govern de les Illes Balears. En general, la seua obra infantil va destinada a un públic entre 3 i 12 anys, diversificant la tècnica narrativa i plàstica en funció de l’edat de l’infant. Al mateix temps, com a il·lustradora, adopta perspectives d’amalgama, generant escenes i ambients on allò “possible” infantil supera allò “impossible” de la ment adulta, i esdevé una eina molt útil a l’hora de facilitar l’assimilació dels contenguts pedagògics. [APG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments