Sorolla Bastida, Joaquim

Sorolla Bastida, Joaquim (València 1863 — Cercedilla, Castella la Nova 1923) ART Pintor.

Estudià a l’Escola de Menestralia de València amb l’escultor Capuz (1877) i més tard, a l’Escola de Belles Arts de Sant Carles (1879). El 1884 va anar a Roma becat per la Diputació de València. A partir de l’any 1889 s’instal·là a Madrid i inicià una carrera amb una extraordinària projecció internacional, sobretot arran de les seues exposicions a Chicago i Saint Louis i de la decoració de la Hispanic Society of America de Nova York.

El mes d’agost de 1919 Josep Costa Ferrer, bon amic de Sorolla, va anunciar la seua visita a l’illa. El pintor arribà a Eivissa amb la seua dona i la seua filla el 12 de setembre de 1919 i s’hi va estar dues setmanes. El 21 de setembre el Círculo X i el Círculo Artístico (la fusió dels quals donà lloc posteriorment al Casino des Moll) li varen organitzar una visita as Vedrà amb el vaixell Salinas, que li va encantar, i un banquet a la fonda de la Marina de les andanes del port d’Eivissa. El varen acompanyar en les seues visites per l’illa els pintors Narcís Puget Viñas i Francesc Buforn i dos estiuejants ocasionals anomenats Martínez i Ernest Davis.

Va visitar la casa del fotògraf i pintor Narcís Puget, qui li mostrà les seues pintures, i Sorolla l’animà a seguir pintant. També visità el diputat a Corts i arqueòleg Carles Roman, que el va convidar a visitar el Museu Arqueològic del qual era director, la necròpolis d’Ereso (Puig des Molins) i la des Jondal.

El 25 de setembre es va obsequiar l’autor i la seua família amb un banquet d’acomiadament, al qual foren presents, a més a més dels ja esmentats, els presidents de les dues associacions, l’alcalde i el secretari. Sorolla, en agraïment, dedicà als amfitrions un retrat fotogràfic signat. Durant la seua visita va realitzar uns dibuixos i apunts esbossats ràpidament, dels quals destaquen els detalls com les parets de pedra, que després passà a la tela.

L’impressionisme del Salon des Indépendents, com a referent, i la pintura a l’aire lliure, amb una sensual expressió cromàtica de la llum i del color, foren els trets definidors del seu estil personal. [STP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments