Stafforini Montaña, Mario

Stafforini Montaña, Mario (La Plata, Argentina 1942 — Eivissa 2020) ART Als 15 anys començà les classes de dibuix i pintura al taller de Basilio Celestino, deixeble de Gómez Cornet i Spilimbergo. Posteriorment inicià els estudis d’arquitectura a la Universitat de La Plata, els quals abandonà per la seua vocació cap a les arts plàstiques. Així, els anys seixanta, en l’entorn universitari de La Plata, es convertí en un dels fundadors de l’agrupació d’artistes anomenada Grupo Si (1960-1964), que arribà a cohesionar la tasca de 18 artistes i que constituí un dels grups pioners de l’informalisme més importants de l’Amèrica llatina, amb figures internacionals com Nelson Blanco, César Paternosto, Alejandro Puente, Carlos Pacheco, Dalmiro Sirabo i Hugo Subielle. Amb ells exposà al Cercle de Periodistes de La Plata, al Museu Provincial de Belles Arts de La Plata, al Museu d’Art Modern de Buenos Aires i al Museo de Belles Arts de Lima.

A partir d’aquí presentà la seua obra en forma d’exposicions individuals a diverses galeries argentines com Lirolay, el Laberinto, Nueva Visión, Ver y Estimar, Ràdio Universitat de La Plata i el Palau de Legislatura de Viedma, entre d’altres.

Arribà a Europa el 1969, viatjà per Itàlia i Suïssa i s’establí a Barcelona. El 1970 arribà per primera vegada a Eivissa, on es dedicà en un primer moment a l’artesania del cuir repujat i pintat, el paper maixé i la confecció d’objectes diversos. El 1976 recuperà la seua autèntica vocació i tornà a dedicar-se a la pintura: participà en la III Exposició Internacional d’Art d’Eivissa (1978) i inaugurà la seua primera mostra individual a la Sala d’Exposicions de “la Caixa” d’Eivissa el 1978, on des d’aleshores fou present diversos anys consecutius (de 1979 a 1984).

De formació realista figurativa, entre els anys 1960 i 1964 el seu estil prengué el camí de l’informalisme matèric, que s’expressa de forma lliure segons el dictat de l’espontaneïtat. Des d’aleshores es dedicà a la pintura figurativa, amb traç expressionista i gruix matèric informalista, que dóna relleu i textura a les formes. En la seua obra destaquen els bodegons, les escenes de Dalt Vila i del camp, amb recreació en els detalls com portes i balcons, i la temàtica paisatgística, especialment amb la presència de la mar. Tècnicament el seus treballs foren primer amb l’esmalt i, posteriorment, a l’oli, l’aquarel·la, l’acrílic i la tècnica mixta, sobre tela, fusta o paper artesà amb contorns irregulars. La seua paleta és de tonalitats múltiples i empastades, sense línies definides, on el color i la llum omplen l’espai pictòric i donen forma a les diferents textures.

De les seues exposicions individuals a les Balears destaquen la mostra de la Galeria Parnaso de Palma (1983), la seua presència constant a la Galeria Berri de Sant Agustí des Vedrà, on presentà les mostres monogràfiques dedicades a “Portes, panys i balcons de Dalt Vila” (1981), paisatges urbans barcelonins (que també portà a la Galeria Beascoa de Barcelona, 1982), paisatges rurals (1984) i la mostra monogràfica dedicada a les flors titulada “El nom de la rosella” (1991).

També cal citar la presència de la seua obra en la sala d’exposicions de la Caixa Postal (1989, 1992, 1994, 1998), l’exposició “Mario Stafforini-José Tauste” a la Galeria Marta Torres (1994), les seues exposicions continuades a la Sala de Cultura de “Sa Nostra” d’Eivissa (de 1985 a 1988 i el 1990), la mostra a la sala d’exposicions d’Argentaria (1999) i les mostres a la sala d’exposicions de la Societat Cultural Ebusus, amb olis que recullen imatges de Formentera (2002) i recreacions pictòriques de fotografies d’Eivissa dels anys quaranta als seixanta (2003).

Per celebrar el 20è aniversari de la fundació del Grupo Si, se celebrà a La Plata una exposició-homenatge (1981), amb edició d’un catàleg, que comptà amb la presència i l’obra de l’autor, convidat per la Comissió de Cultura del Col·legio d’Advocats de La Plata.

També va presentar exposicions individuals a la Galeria Witcomb de Buenos Aires (1980), a la sala d’exposicions del Col·legi d’Advocats de Buenos Aires (1980) i a l’Ag Galerie de Wentorf (Alemanya, 1998). D’altra banda, cal citar la seua participació en les mostres col·lectives de l’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB) a partir de l’any 2000 i en les diverses edicions del Supermercat de l’Art a Eivissa.

La seua obra forma part de les col·leccions del Museu d’Art Modern de Buenos Aires. [STP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments