Subirà i Blasi, Josep Maria

Subirà i Blasi, Josep Maria (Barcelona 1930 — Eivissa 2014) ART Fotògraf i editor de postals.

El 1947 obtengué el I Premi de Fotografia d’Exalumnes de les Escoles Pies, la qual cosa l’animà a dedicar-se a la fotografia. Els seus inicis com a fotògraf foren com a amateur al Centre Excursionista de Catalunya (Secció Fotogràfica). Membre de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya.

Durant la seua formació com a pèrit químic, l’any 1949 començà a treballar a Barcelona en l’edició de postals, recollint paisatges i monuments emblemàtics de Catalunya. A partir de 1953 es dedicà exclusivament a la fotografia, fins a l’any 1957 centrada en la temàtica industrial.

El 1956 arribà per primera vegada a Eivissa, amb la intenció de preparar una col·lecció fotogràfica d’imatges de l’illa. El 1957 s’establí a Eivissa definitivament. El 1958 va portar a Madrid les seues fotografies d’artistes a l’exposició col·lectiva titulada “El arte de nuestro tiempo en Ibiza” i va inaugurar a les sales de la Societat Cultural Ebusus una exposició de diapositives en color titulada “La Ibiza rural”, que va portar de forma itinerant fins al 1961 a Madrid i també a diverses ciutats arreu de Catalunya.

Subirà va ser un dels primers professionals que varen editar postals en color d’Eivissa. Ja des de ben jove, a Barcelona es va iniciar en els treballs cinematogràfics i va ser membre del jurat del Concurs Nacional de Cine Amateur. Va ser un dels impulsors a l’illa del Cineclub Eivissa . El 1958 va rodar una pel·lícula de 16 mm en color de la processó de Sant Miquel de Balansat, documental que va ser mereixedor d’un Accèssit del Concurs Nacional de Cine Amateur de l’any 1959 (reeditat en format CD. Consell Insular d’Eivissa i Formentera, 2005).

A partir de 1963 obrí un negoci de fotografia amb el nom de Subirà a l’avinguda d’Espanya d’Eivissa, que romangué obert fins a l’any 1973. Des d’aleshores ha continuat l’activitat amb una editorial dedicada plenament a l’edició de postals en color, amb col·leccions principalment dedicades a les Illes Balears. Els temes més destacats de les seues fotografies són l’arquitectura, l’Eivissa rural, el paisatge i, a partir de 1993, començà un procés alliberador que el portà a la creació abstracta inspirada en la natura eivissenca.

De les diverses publicacions que recullen les seues fotografies, en destaquen l’excepcional guia turística Ibiza, fotografías en color y en negro, de Baltasar Porcel (Planeta, 1966), i l’exposició itinerant que presentà a les Illes Balears (Palma-Eivissa-Formentera, 2000) i al Centre Excursionista de Catalunya (2004) a Barcelona, amb l’edició del llibre L’abstracte en la natura. Fotografies de Josep Maria Subirà (“Sa Nostra”, Caixa de Balears, 2000), núm. 11 de la “Col·lecció Fotògrafs a les Illes”.

Les seues imatges han aparegut publicades a revistes com Blanco y Negro, Correo de las Artes, Destino, Eivissa, Goya, Serra d’Or i altres, així com també ha col·laborat en catàlegs d’exposicions de pintors, guies turístiques, llibres i enciclopèdies. Ha mantengut una presència constant a diaris com Última Hora i especialment al Diario de Ibiza, amb el qual inicià la seua col·laboració l’any 1958. La seua trajectòria professional figura al llibre Eivissa. Cent anys de llum i ombra editat per Martin Davis i Philippe Derville (Eivissa, 2000).

L’octubre de 2010 el Departament de Cultura del Consell d’Eivissa va organitzar l’exposició i va editar el llibre Eivissa fotografiada per Josep Maria Subirà amb 160 fotografies de la seua trajectòria eivissenca de 1957 a 2008. [STP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments