Torres Tur, Antoni –Secorrat–

Torres Tur, Antoni –Secorrat– (Sant Rafel de sa Creu 1914 — Eivissa 1996) SOC/POLÍT Mestre d’escola i polític.

Va estudiar batxillerat universitari a l’institut d’Eivissa. Afiliat de ben jove al partit Comunió Tradicionalista ( Partit Integrista), s’incorporà al servei militar el 1935 i fou destinat a Maó. Quan començà la rebel·lió militar contra la República es trobava a Eivissa, de permís previ al llicenciament, i es posà a les ordres del comandant militar, que disposà la seua adscripció a l’Agrupació d’Artilleria. El 14 d’agost, ocupades Eivissa i Formentera per les forces republicanes, va ser empresonat. Després de l’evacuació d’aquestes tropes, fou reincorporat a la destinació d’origen. Es llicencià de l’exercit el 1940 amb el grau de sergent.

El 1942 es presentà als “exàmens patriòtics” d’habilitació per al títol de mestre d’ensenyament primari; abans s’havia afiliat al partit únic (Falange Espanyola Tradicionalista). Exercí interinament a Mont-ros (Pallars Jussà, Lleida) i el 1944, aprovat el seu ingrés al cos del Magisteri Nacional, va obtenir plaça a la Torre de Cabdella (Lleida), on va romandre fins a 1952. Retornà aquell mateix any a Eivissa, per concurs de trasllat, a l’escola de Santa Gertrudis, on promogué un coto escolar i on va romandre fins a 1969, quan fou destinat a l’agrupació de les escoles unitàries de Jesús i des Puig d’en Valls, ubicada en aquest darrer nucli de població. El període 1971-1973 va dirigir aquell nou centre escolar (escola graduada mixta) i, amb períodes d’excedència temporal, va continuar-hi adscrit fins a la seua jubilació forçosa, el 1979.

Quant a l’activitat política, el 1957 començà la seua llarga trajectòria municipal, primer vinculat a l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu. Aquell mateix any fou elegit regidor, quan era alcalde el metge Ricard Curtoys Gotarredona. Fou nomenat primer tinent d’alcalde, exercí l’alcaldia accidental diverses vegades i canvià l’ordre de la tinença de batlia (de 1r a 2n). El 27 d’agost de 1967 fou designat alcalde-president, mandat que allargà en diferents legislatures fins a juliol de 1975, quan fou nomenat delegat del Govern d’Eivissa i Formentera. Tenia el perfil polític adequat per afrontar una situació política incerta i de debilitat creixent del franquisme: excombatent, falangista, conseller insular i provincial del Moviment (1965), cap insular i president del Consell Local del Movimiento Nacional (1975) i era posseïdor de la Medalla de la Campanya, dues creus roges al Mèrit Militar i la Creu de Cavaller de l’Orde de Cisneros.

Fou un període breu però intens. Entre el setembre i el novembre d’aquell any de 1975 s’havien produït a l’Estat espanyol atemptats, assassinats d’agents de l’ordre, execució de membres d’ETA i el FRAP i un rebuig del règim franquista per part dels països democràtics, tots problemes afegits a la malaltia de Franco, moribund. El 14 d’octubre d’aquell any, després d’uns funerals en memòria d’uns policies assassinats, organitzà a la balconada de la seu de la Delegació del Govern un acte d’adhesió al règim, acompanyat del governador civil (Carlos de Meer) i altres autoritats insulars, i va fer una encesa defensa del règim franquista, a la qual seguiren altres discursos extemporanis que tengueren ampli ressò nacional i, àdhuc, internacional.

Durant el seu mandat fou denegada a l’Institut d’Estudis Eivissencs l’autorització per celebrar el II Curs Eivissenc de Cultura, maniobrà en contra de la Cooperativa Agrícola es Nostro Camp, col·laborà a la desaparició del Mercat Pagès i intentà la recuperació del polèmic abocador de Can Sopes, entre altres actuacions. Fou cessat el 22 de febrer de 1977 i substituït per Cosme Vidal Juan. Amb excedència especial, no es reincorporà al centre escolar adscrit i abandonà la política activa.

Va ser president del Casino des Moll i li havia estat concedida la Medalla de Bronze al Mèrit Turístic (1966). [MSP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments