Tur Marí, Jaume –Solalles–

Tur Marí, Jaume –Solalles– (Eivissa 1880 — Melilla 194?) SOC Periodista.

Va estudiar al Col·legi de Segona Ensenyança (creat el 1865), a les dependències del Convent, on rebé ensenyament musical reglat i particular del mestre Joan Mayans i Marí. Amb la finalitat d’estudiar periodisme, l’any 1898 es traslladà a Madrid, on exercí la corresponsalia d’El Correo de Ibiza (1899-1903). De ben jovenet fou assidu i precoç col·laborador de Diario de Ibiza (1883-1899) i de La Bandera de Ibiza (1895), periòdic setmanal eivissenquista. Acabats els estudis, exercí el periodisme a Melilla, concretament al diari Telegrama del Rif, com a corresponsal de guerra, i s’establí definitivament en aquella plaça del protectorat espanyol.

Casat amb Glòria Barraca, filla d’un general valencià, establí forts lligams d’amistat amb els alts comandaments militars (principalment amb el general Marzo, posteriorment governador militar de les Balears). Igualment, en el diari esmentat coincidí com a company de feina amb Mohamed Jattabi, més conegut com Abd el-Krim, director aleshores del suplement en àrab del diari i professor d’àrab a l’Escola Hispanoàrab de Melilla, cabdill de la rebel·lió dels àrabs rifenys contra l’exèrcit espanyol i principal causant del desastre d’Annual. Aquesta amistat amb Abd el-Krim fou el motiu pel qual el periodista eivissenc va ser nomenat mitjancer entre l’insurrecte rifeny i les forces espanyoles. Per aquesta raó, rebé altes condecoracions civils i militars.

La formació musical rebuda a Eivissa i els estudis superiors realitzats a Madrid li permeteren optar a una plaça de director de banda militar, que exercí a la mateixa ciutat de Melilla.

Va ser director i fundador del diari Gaceta de Melilla, diari africanista i d’interès general, i del setmanari Gaceta Ilustrada, així com degà dels periodistes del protectorat.

Jaumet “Solalles”, com fou conegut sempre a Eivissa, mai no va perdre el contacte amb els seus orígens. De tal manera, col·laborà amb Diario de Ibiza (3a època, 1903-1904), amb les cròniques “Desde Melilla”; amb El Resumen (1908-1911), amb les cròniques “Lo de Marruecos”; amb El Resumen (2a època, 1911-1922), amb “Crónicas rifeñas”, “Crónicas de Marruecos” i “Los héroes de Monte Arruit”. Així mateix, la seua firma (J. Tur Mary) fou present a l’extraordinari dedicat a Vara de Rey pel diari El Correo de Ibiza (1r de juliol de 1900), amb l’escrit de portada “El héroe”, i al monogràfic de Diario de Ibiza dedicat al mateix personatge (1904), amb l’article “Nación y patria universal”.

Les visites de Jaume “Solalles” a l’illa es feren cada vegada més espaiades i es convertiren en esdeveniments. Així, el Casino des Moll (l’Artístic) l’homenatjà en una d’aquestes. El seu discurs al concorregut acte fou recordat per l’eloqüència (sembla que s’havia curat d’una coneguda i marcada tartamudesa), el coneixement de la situació política i el patriotisme.

Al final de la Guerra Civil, el Tribunal de la Repressió de la Maçoneria (TERMC) li obrí expedient. El novembre de 1941 el Centre Oficial de Periodistes de la Sotssecretaria d’Educació Popular de la Falange Espanyola Tradicionalista i de les Jons sol·licità a l’arxiu maçònic si Jaume Tur Marí, que exercia a Melilla, tenia antecedents maçònics. Aleshores, fou sotmès a un procés de deportació per part de la Falange, del qual sortí absolt. [MSP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments