Uribarri Barutell, Manuel

Uribarri Barutell, Manuel (Burjassot, València 1896 — Cuba 1962) HIST Oficial de la Guàrdia Civil.

Abans de l’inici de la Guerra Civil Espanyola era capità de la Guàrdia Civil i militant del valencianisme d’esquerres.

Arran de les peticions d’auxili realitzades per dos emissaris eivissencs una vegada controlada Eivissa pels revoltats en armes, encapçalà una columna de milicians i forces d’ordre públic per participar en el desembarcament que estava preparant Alberto Bayo per tal de recuperar Mallorca i les Pitiüses per a la República. La matinada del dia 7 d’agost sortí l’expedició des de València i al matí desembarcaren a Formentera; el dia 8 es realitzaren dos desembarcaments a Eivissa: as Pou des Lleó i a Santa Eulària.

Immediatament sorgiren les disputes amb Bayo al voltant de qui era realment el màxim dirigent de l’expedició. Aquestes desavinences foren interpretades en el seu moment per Uribarri en clau valencianista i anticatalanista. L’11 d’agost tornà a València, acusant Bayo d’assumir funcions que no li pertocaven.

Uribarri participà en diversos fronts de guerra, fins que el 1938 fou nomenat per Indalecio Prieto cap del Servei d’Investigació Militar (SIM). Pocs mesos després, però, fugí a França amb una important quantitat de diners —segons Manuel Azaña, uns 100.000 francs.

El 1939 s’exilià a Cuba i s’integrà en els cercles de l’exili republicà. Allí escrigué diversos llibres i articles, justificant la seua actuació durant la guerra i carregant durament contra Bayo i Juan Negrín.

El més interessant, pel que fa a la guerra a les Pitiüses, és “L’expedició de valencians i catalans a Eivissa l’any 1956” [sic] publicat a la revista Combat, de l’Havana, al seu número d’octubre-desembre de 1957. [APG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments