Verdera Ribas, Catalina

Verdera Ribas, Catalina (Eivissa, 1948) ART/SOC Historiadora de l’art i galerista.

Llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona l’any 1972, amb la tesi de grau La arquitectura rural ibicenca (1973), un dels primers treballs d’investigació sobre aquest tema, i els cursos de doctorat. El 1973 va obtenir també la diplomatura en tècniques d’empreses i activitats turístiques del Ministeri d’Informació i Turisme.

Membre del Consell de Redacció de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera des del seu inici, ha estat a més secretària i tresorera de l’Associació Independent de Galeries d’Art de Balears durant la dècada dels noranta. Entre 1973 i 1984 fou professora d’Educació Secundària a l’Escola Blat, a l’IES Santa Maria d’Eivissa i, posteriorment, a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa.

Fou directora del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa (MACE) de 1979 fins a 1984, període durant el qual organitzà les biennals Ibizagrafic dels anys 1980, 1982 i 1984; s’instauraren igualment, a partir de 1979, els salons de Primavera, mostra de l’activitat artística a les Pitiüses. Durant aquells anys tengueren lloc exposicions individuals d’artistes com Broto, Hernández Pijuan o Viladecamps, i la presentació d’instal·lacions com “Grimalkin” de Pilar Palomer o la realitzada per Josep Guinovart. S’hi realitzaren retrospectives de Rafel Tur Costa , Antoni Marí Ribas “Portmany”, mostres fotogràfiques de Raoul Hausmann i Man Ray, exposicions col·lectives com la titulada “Art Conceptual Català”, amb obres de García Sevilla, Eugenia Balsells i Jordi Benito, entre d’altres; també s’hi celebraven exposicions com la Mostra Internacional de Mail Art i les presentades de la mà de la Fundació March: “Muestra de Grabados de Goya” i la seua col·lecció “Arte Español Contemporáneo”.

Va dirigir la Galeria van der Voort des de 1987 fins al seu tancament, el 2006, espai dirigit anteriorment per Carl van der Voort, i que reobrí en una segona etapa amb una doble finalitat: d’una banda, continuar la iniciativa anterior exposant amb regularitat aquells pintors vinculats a la galeria, com Erwin Bechtold o Conrad Marca-Relli , a més de realitzar-hi mostres retrospectives d’artistes referència dins el panorama contemporani d’Eivissa, com Erwin Broner , Frank El Punto , Hans Hinterreiter , etc.; i, d’una altra, la introducció de nous artistes com Jordi Alcaraz, Manuel Bouzo, Enric Riera, Paco Romero o el grup artístic Sa Moderna, entre d’altres.

De la mateixa manera, des de la seua direcció, la fotografia passà a adquirir un lloc rellevant dins la programació de la galeria, amb exposicions d’autors com Mario de Ayguavives i Alberto García-Alix; també cal destacar la presentació de llibres i la participació en fires d’art internacionals.

Com a comissària independent organitzà per al MACE l’any 1991 la mostra antològica sobre Don Kunkel, dedicada al pintor nord-americà i que també fou director del Taller Ibograf . Establí col·laboracions entre la Galeria Van der Voort i la Sala de Cultura “Sa Nostra” d’Eivissa (Fundació “Sa Nostra”, Caixa de Balears) amb la mostra retrospectiva de Tur Costa, presentada simultàniament a ambdós espais el 1992, així com la dedicada a Leopoldo Irriguible (1993).

L’any 1994, per al Centre de Cultura “Sa Nostra” de Palma, fou comissària de l’apartat de pintura corresponent a l’exposició “Erwin Broner (1898-1971)”, en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Balears i el MACE. El mateix any presentà la col·lectiva “4+1”, mostra que va tenir itinerància per tots els centres de cultura de “Sa Nostra” a les Balears, dedicada a la creació de la generació més jove d’artistes pitiüsos (María Catalán, Rom-Ero, Paco Romero, Fèlix Serra Ribas i Enric Riera).

Sota la producció de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports del Govern Balear comissarià, juntament amb Cristina Ferrer, l’exposició col·lectiva “La pintura com la poesia. Proposta per a un encontre”, que uní poetes i pintors de les Pitiüses en un treball conjunt: Antonio Colinas-Leopoldo Irriguible, Julio Herranz-Paco Romero, Antoni Marí-Gilbert Herrenys, Josep Marí-Enric Riera, Toni Roca-Manuel Bouzo, Jean Serra-Cis Lenaerts, Vicente Valero-Rafael Tur Costa i Marià Villangómez-Josep Marí. La mostra va ser presentada a l’Espai Ramon Llull de Palma i va tenir itinerància per diferents espais de les Balears durant tot el 1997.

L’any 2014 presentà, a Berlín, l’exposició “Ibiza for runaways”, amb obres de la seua col·lecció particular, en la qual es mostraren peces dels artistes alemanys Bechtold, Broner, Laabs, Micus i Rainer Pfnür. [SGC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments