Vidal Miquel, Antoni

Vidal Miquel, Antoni (es Castell, Menorca 1934) ART Fotògraf.

Parent llunyà del fotògraf Llorenç Miquel, s’inicià en el món de la imatge de la mà de Pere Martorell. La seua producció fotogràfica a Menorca de 1951 a 1968 es concentra en la preservació dels entorns: els seus motius temàtics recurrents són l’arquitectura rural, el paisatge, el retrat i les feines artesanals.

A partir de 1968 va començar a treballar professionalment com a fotògraf a Barcelona, amb una primera exposició a la Sala Aixelà, on presentà un recull de 100 fotografies de la fàbrica Gas-Maó, amb una evident intencionalitat social, que mostren al mateix temps les dures condicions de treball i la dignitat humana dels obrers fabrils. L’any 1970 va realitzar a la Sala Aixelà l’exposició titulada “Artistes catalans contemporanis”, que li va donar reconeixement arreu, estava formada per retrats de 19 artistes i escriptors catalans destacats del moment: Salvador Dalí, Joan Miró, Antoni Tàpies, Joan Ponç, Guinovart, Hernández Pijuan, Ricard Bofill, Xavier Corberó, Xavier Medina, Llorenç Artigas, Gardy Artigues, Subirachs, Vives, Vilà, Artigau, Coderch, Pedragosa, Marcel Martí i Aguilar.

El mateix esperit de denúncia i conscienciació social és present també en altres exposicions com “Homes/feina” (1983), una col·lecció de 212 fotografies sobre els oficis artesanals, i l’exposició itinerant “Dones” (2002), que presenta els retrats de les dones de l’Associació d’Afectades de Càncer de Mama Alba, i també altres retrats d’escriptores reconegudes com Mercè Rodoreda, Aurora Bertrana i Maria Aurèlia Capmany. Aquesta exposició va arribar a Formentera l’any 2008.

L’autor ha desenvolupat una llarga i rica trajectòria professional remarcable per la seua versatilitat i domini tècnic en una feina fotogràfica coherent i plena de lirisme que ha sabut mostrar la dignitat i la bellesa de les coses més senzilles.

Altres de les seues exposicions individuals que cal destacar són les de la Fundació Miró de Barcelona (1977 i 1983), del Col·legi d’Arquitectes de Santa Cruz de Tenerife (1979), les de la Galeria Caramany de Girona (1992) i de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (1994), de l’Institut und Museum für Geologie und Paläontologie de la Universitat de Tübingen (1995), de l’EGG Gallery de Tòquio (1998) i del Centre d’Études Catalanes de la Université París-Sorbonne de París (2005).

El seu esperit més poètic i sensual és present a les col·leccions “Vegetals”, que exposà per primera vegada el 1993 a la Galeria Fontana d’Or de Girona, i “Vestits de ceba”, que va exhibir per primera vegada a la Galeria Rosa Ventosa de Barcelona el 1996. Es tracta de sèries de composicions suggerents en constant reelaboració que presenta en forma d’exposicions itinerants i acompanyades de textos i poemes de destacats escriptors, com Josep Palau i Fabre, Narcís Comadira i J. Corredor-Matheos, entre d’altres.

Va conèixer Eivissa per primera vegada l’any 1971, amb ocasió d’un reportatge fotogràfic que li havia encarregat el Col·legi d’Arquitectes de Barcelona. Fruit d’aquell viatge va realitzar més de 800 fotografies del port d’Eivissa, Dalt Vila, la Marina i el mercat Vell, els carrers de sa Penya, ses Feixes, les cases pageses i l’entorn rural, detalls arquitectònics i diversos retrats, tant de personatges anònims com de personalitats reconegudes, com el canonge arxiver Isidor Macabich, el dibuixant Antoni Marí Ribas “Portmany”, el pintor Vicent Calbet i el ceramista Antoni Marí “Frígoles”. Una selecció de 75 fotografies d’aquesta col·lecció, acompanyades dels poemes d’Isidor Marí, es va representar a l’exposició “Una mirada enrere. Eivissa als inicis dels anys setanta”, al Claustre de l’Ajuntament d’Eivissa (2010). La seua obra ja havia estat presentada anteriorment a Eivissa en una exposició col·lectiva sota el nom de “Mail Art” al Museu d’Art Contemporani d’Eivissa (1983) i a l’exposició individual itinerant titulada “Sant Joan” a la Sala de Cultura de Sa Nostra (1999).

La seua trajectòria professional ha estat àmpliament resseguida per la premsa i la crítica, és present com a autor a l’Enciclopèdia de Menorca i, entre els seus llibres publicats, cal destacar Dalí, amb text de Ramon Gómez de la Serna (Madrid: Espasa Calpe, 1977); Cerámica Ibérica, amb text de Lluís Pericot (Barcelona: Polígrafa, 1979); les carpetes Roques (1987) i Menorca (1992-1996), acompanyades de textos de Joan Oliver, Josep M. Valverde, Joan Brossa, Miquel Martí i Pol, Joan Perucho, Manuel de Pedrolo i d’altres; Toni Vidal. Sant Joan (Mallorca: Sa Nostra, col·lecció “Fotògrafs a les Illes” 8, 1999); Menorca tot just ahir (Menorca: Triangle Postals, 1999); Roques de Menorca (Menorca: Triangle Postals, 2005); Terres de llicorella. Imatges del Priorat (Barcelona: Arola Edicions, 2009), i Una mirada enrere. Eivissa als inicis dels anys setanta (Eivissa: Editorial Mediterrània i Ajuntament d’Eivissa, 2010).

L’autor ha estat distingit amb diversos premis: II Premi Ramón Dimas, d’Áncora y Delfín, Barcelona (1968); Premi Internacional a la Millor Col·lecció de Cartells Turístics editats del món, Govern de Noruega (1982); Premi Miquel dels Sants Oliver a les fotografies del llibre Menorca tot just ahir, Obra Cultural Balear (2000), i la Taula d’Or del Premi Maria Lluïsa Serra, atorgat pel Consell de Menorca, en reconeixement a la defensa del patrimoni històric, artístic i cultural de l’illa (2008). [STP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments