Vila

Vila

1
LING Nom popular aplicat a la ciutat d’Eivissa. La denominació respon al fet que, a tot el conjunt de les Pitiüses, Eivissa era l’únic centre amb funcions urbanes dominants des de la seua fundació més de dos mil·lennis ençà fins ben avançat el s. XX, però el títol de ciutat el rebé del rei Carles III a la darreria del XVIII per poder convertir-se en seu episcopal. D’aquí Vila, amb majúscula, ciutat petita, i amb significat semblant al de Ciutadella (Menorca), també seu bisbal en el respectiu àmbit insular. En canvi, la capital del regne era Ciutat de Mallorca, i Palma simplement Ciutat, la gran, per excel·lència, de Balears. Dels altres nuclis urbans de l’illa d’Eivissa, el constituït amb més entitat arran de les reformes il·lustrades, Santa Eulària des Riu, era “sa vila”, amb minúscula i article, mentre que dels de Sant Antoni de Portmany i Sant Josep de sa Talaia se’n deia “sa raval”, inicialment agrupacions reduïdes entorn de l’església parroquial. [RVC]

2 SOC Publicació editada a Eivissa des de l’any 2000 fins al 2003. La primera època de la revista, amb el subtítol La revista de l’Ajuntament d’Eivissa, fou publicada per l’Ajuntament d’Eivissa durant el govern del Pacte de Progrés amb Xico Tarrés com a alcalde. Des del mes de juliol de 2000 fins al mes de setembre de 2001 en sortiren al carrer 13 números amb una periodicitat mensual. Pretenia informar la ciutadania de la gestió municipal i oferir una eina de participació. El seu director era José Luis Montoya i comptà amb una llarga llista de col·laboradors.

Recollia la informació municipal pròpia d’un butlletí institucional a través de notícies, articles, entrevistes, agenda cultural i agenda de serveis. Algunes de les seccions més destacades varen ser: “Plaça de Vila” amb articles d’opinió de persones rellevants de la vida cultural i social, “Ciutadans” amb entrevistes a vesins, “El sonòmetre” per copsar l’opinió de la gent cap a assumptes d’interès per a la ciutat, “Fem ciutat” per conèixer millor la tasca d’associacions i col·lectius, “Barris” amb entrevistes als presidents de las associacions de vesins i notícies dels barris o “Paisatges en B/N” a càrrec de l’arxivera Anna Colomar, que contenia una imatge antiga de diferents indrets i principals monuments i edificis de la ciutat amb la seua descripció històrica. Utilitzà el català i el castellà. Amb el número 4, edità el suplement especial Descobreix Eivissa.

Després d’una aturada de vuit mesos, la revista va tornar a reaparèixer el juny de 2002. Durant aquella nova etapa fou editada per Grup de Publicitat. S’eliminà el subtítol de la capçalera i el seu contengut es veié modificat totalment. Tot i així seguí recollint i divulgant els temes del municipi i els esdeveniments vinculats amb l’Ajuntament, a través d’entrevistes, reportatges, notícies i agenda. Vila era editada en paper ecològic, portava anuncis publicitaris i es distribuïa gratuïtament.

Després d’haver sortit a la llum el número 19, la revista es deixà d’editar el mes de maig de 2003. [ACM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments