Voort, Carl van der

Voort, Carl van der (Fort Myers, Florida 1928 — New Haven, Connecticut 2004) Galerista. Personatge clau en el desenvolupament de l’art contemporani a Eivissa.

Va néixer als EUA en el si d’una família d’origen holandès. Estudià dret a la Universitat de Vanderbilt, a Nashville (Tennessee) fins al 1953, amb la idea d’ingressar al Cos Diplomàtic, però que no arribà a exercir i sí en canvi entrà a treballar per a empreses multinacionals de Consulting amb destins a Perú i França.

El 1957 obrí la seua primera galeria, San Isidro, a Lima (Perú). Allí conegué l’historiador britànic Arnold Toynbee. Durant el curs 1959-60 estudià a La Sorbona de París.

Arribà a l’illa el 1958 —després de descobrir-la invitat per un amic— amb la idea de “retirar-se” i ser escriptor, però es trobà amb l’apassionant moviment artístic de llavors i s’hi vinculà ràpidament, convertint-se en un dels seus gestors d’art més importants. Sorprès amb el descobriment del fet que Eivissa era un lloc on es podia viure molt bé i amb pocs recursos, els primers set anys es dedicà a construir-se una casa amb l’artista nord-americà Don Kunkel, a la carretera de Sant Josep, per la zona de Ca n’Escandell. Més endavant, a final dels setanta, es traslladaren a Can Iai, una antiga finca situada a Santa Eulària, prop de Roca Llisa i Cala Llonga. A partir de l’any 1980, en què patí problemes de salut, deixà de viure tot l’any a Eivissa i començà a espaiar les seues estades a l’illa.

L’any 1965 començà a treballar a la Galeria Ivan Spence. Aquell mateix any presentà, primer a la galeria eivissenca, i més tard a la Galeria René Metras de Barcelona i a la Galeria Juana Mordó de Madrid, la mostra “Ibiza 65”, en la qual participaven 20 artistes d’Eivissa. S’edità amb aquest motiu un catàleg dissenyat per l’artista alemany resident a Eivissa Erwin Bechtold. Poc després, el promotor artístic català Joan Prats, íntim amic de Joan Miró i Josep Lluís Sert —que descobrí un espai en runes a la llavors anomenada plaça Tur i Palau de Dalt Vila—, l’animà a obrir una galeria.

A partir de 1966 començaren els treballs de remodelació de la mà d’Erwin Bechtold i la galeria obrí dos anys més tard sota el nom del seu fundador, Carl van der Voort. Molt aviat col·laborà amb les galeries Juana Mordó i René Metras, les més interessades en l’art d’avantguarda en aquell moment, i començà a participar en fires internacionals com la de Basilea.

L’any 1966 muntà el Taller Ibograf, oferint la possibilitat als artistes d’ampliar el seu treball mitjançant l’experimentació en tots els camps de l’obra gràfica.

L’any 1967 obrí a San Francisco (Califòrnia) una galeria que portava el seu nom i creà l’Editorial Ebusus, amb seu a Barcelona i que tenia per objectiu la publicació dels llibres i els catàlegs de les mostres que organitzava. Fou en aquesta editorial on publicà el llibre A theory of form and color (1967) de l’artista suís Hans Hinterreiter i més tard, l’any 1978, del mateix autor, Die Kunst der Reinen Form. L’editorial es mantengué fins a aquell any. L’any 1974 treballà conjuntament amb la Galeria Internacional de Madrid.

Home d’esperit inquiet i entusiasta, l’any 1978 inaugurà una galeria a Amsterdam. Obrí els restaurants Sa Dacsa, un dels primers vegetarians de l’illa, i, més tard, Can d’en Parra, a Dalt Vila, així com una botiga de productes culinaris artesanals al carrer de la Santa Creu. Establí col·laboracions amb el galerista català Joan de Muga, de la Galeria Joan Prats, i edità a Edicions Polígrafa dos llibres de Conrad Marca-Relli els anys 1976 i 1978, a més del dedicat a Marí Ribas “Portmany” (1978), amb textos de Daniel Giralt-Miracle i reproduccions de nombrosos dibuixos. A principi dels anys vuitanta va dirigir la Galeria Joan Prats de Nova York. L’any 1989 obrí al carrer Fusina de Barcelona una consultoria internacional enfocada al món de l’art sota el nom de Documenta International Consultants, posant a disposició les més noves i sofisticades tecnologies dins aquest camp.

Durant la dècada dels noranta centrà la seua activitat a escriure i portar a terme diferents projectes: el Museu sense parets, aprofitant els avantatges de la informàtica i la ciència, al Centre Watkins per a les Arts Visuals i la Col·lecció Permanent de la Universitat Vanderbilt, on va estudiar, tots situats a Nashville. L’any 1994 rebé a Eivissa els seus companys de la Universitat de Vanderbilt, i l’any següent organitzà a la mateixa universitat la mostra “European Abstraction”, en la qual participaren els artistes amb qui havia treballat a la seua galeria eivissenca.

L’any 1998, abans de tornar als Estats Units, va fer donació al Museu d’Art Contemporani d’Eivissa de gran part de la seua col·lecció privada, un llegat d’obres d’artistes internacionals dels anys seixanta i setanta relacionats amb Eivissa. Entre un total de 300 peces entre escultures, pintures i obra gràfica realitzada al Taller Ibograf, es troben els noms de Don Kunkel, Rafael Tur Costa, Marcel Floris, Hans Hinterreiter, Gilbert Herreyns, Acisclo Manzano i Robert Quijada, entre d’altres. Pel que fa als gravats, s’hi incloïen treballs de la talla d’Antoni Tàpies, Eduardo Chillida, Antonio Saura o Erwin Bechtold. La intenció principal del galerista estava dirigida a enriquir la col·lecció permanent d’aquesta institució, i que formant així part del patrimoni cultural de l’illa estigués a disposició de tots els eivissencs.

L’any 2001 en el marc de la quarta edició d’Art.ibiza —fira internacional d’art contemporani de les Balears celebrada al Recinte Firal d’Eivissa—, va tenir lloc un homenatge a la seua labor. El mateix any, l’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears va guardonar Carl van der Voort amb el Punt Vermell, distinció que atorguen anualment a una persona o entitat destacable en la promoció de l’art a les Balears. [SGC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments