Weber, Vincent –Hans Laabs–

Weber, Vincent –Hans Laabs– (Treptow, Ostpommern, Alemanya 1915 — Berlín 2004) ART Va estudiar a l’Escola de Belles Arts d’Stettin entre els anys 1937 i 1940, i també va assistir a les classes de dibuix del natural de Peter Fischer i a les de pintura d’Oskar Moll, a Berlín.

Va realitzar la seua primera exposició el 1948 a la Galeria Lowinsky de Berlín, deu anys més tard va rebre el Premi de Belles Arts de la Ciutat de Berlín i, el 1959, dos premis d’art de la ciutat d’Oldenburg. El 1949 fou el soci i fundador del cabaret d’artistes Die Badewanne (La Banyera), experiència propera al surrealisme i a l’humor dadaista. També l’any 1951 s’associà al Neue Guppe Berlín.

El 1953, acompanyat del pintor Paul Wunderlich, arribà a Eivissa, on s’instal·là durant trenta anys i fou membre fundador del Grup Ibiza 59 . El 1960 i 1963 exposà a la Galeria El Corsario , i els anys 1964 i 1966, a la Galeria Ivan Spence. A partir de l’any 1971 passà a formar part del grup d’artistes de la Galeria Carl van der Voort, a la qual exposà regularment fins al seu retorn definitiu a Berlín, que es produí l’any 1983.

La seua obra va ser sempre present en exposicions individuals i col·lectives per tot Alemanya, però sobretot a Berlín, i també es presentà des de ben aviat i de forma continuada arreu d’Europa, destacant les mostres individuals d’Amsterdam (1956), Barcelona (1957) i Auvernier (Suïssa, 1974); també arribà a Àfrica i als Estats Units. Immersa en un subtil estil personal, la seua obra es caracteritza per la diversitat de mitjans expressius, que van de la figuració expressionista d’àmplia pinzellada dels inicis, a una abstracció poblada de figures i formes geomètriques, de pinzellada nerviosa i resolta, sempre en l’equilibri entre formes i masses de color, principalment de tonalitats intenses i joioses que omplen de lirisme l’espai pictòric.

Des del punt de vista tècnic, és un autor versàtil que treballà la serigrafia els anys setanta, produïda al taller Ibograf, i preferentment va fer servir el guaix sobre paper, però també desenvolupà una interessant creació fotogràfica d’agut sentit plàstic i simbòlic, que es presentà al llibre Photographien. 1960-1972 (Berlín, 1997), en què es recullen les seues fotografies de l’Eivissa d’aquells anys. La seua obra fou present a l’exposició de la Llotja de Palma “Abstraccions. Pintura no figurativa a les Illes Balears”, el 1996; i a les col·lectives “Eivissa, anys 60. El naixement de Babel” i a “Eivissa. L’art dels 70”, del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, dels anys 1998 i 1999, respectivament.

Per donació expressa de l’autor, gran part de la seua obra es pot trobar a la Berlinische Galerie, Museum für Moderne Kunst. [STP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments