Zayas y Bobadilla, Alfonso de –marquès de Zayas–

Zayas y Bobadilla, Alfonso de –marquès de Zayas– (Palma 1896 — Sabadell 1970) SOC Militar i polític.

Ingressà de ben jove a l’exèrcit i el 1931 ja era capità d’artilleria i aviador. Amb l’arribada del règim republicà abandonà la carrera militar i impulsà a les Balears la creació de Falange Española; fou nomenat per Primo de Rivera cap provincial de Falange el novembre de 1934. Dies abans d’esclatar la guerra fou empresonat, però a les primeres hores de l’Alzamiento fou alliberat per un escamot falangista i esdevengué un dels principals promotors de la repressió a Mallorca. Jugà un paper clau en les negociacions amb el govern de Mussolini per aconseguir l’ajut italià als revoltats. Participà activament al front de Manacor per oposar-se al desembarcament republicà dirigit per Alberto Bayo.

El 16 de setembre de 1936 es traslladà en el vaixell Nicolo Zeno a Eivissa amb el Comte Rossi ( Bonaccorsi, Arconovaldo) per assegurar-se que els republicans havien abandonat l’illa. Pocs dies després, les tropes franquistes i els escamots falangistes i italians ocupaven les Pitiüses i iniciaven la repressió.

El juliol de 1938, realitzada ja la fusió de Falange amb les JONS, fou nomenat secretari general del nou partit. El 1939 fou nomenat per Franco cap estatal del Sindicat de Transports i Comunicacions. El febrer de 1943 fou nomenat procurador a Corts; des d’aquest càrrec signà, juntament amb altres falangistes i monàrquics il·lustres, un escrit amb què demanaven a Franco que reinstauràs la monarquia.

És l’autor d’Historia de la Vieja Guardia de Baleares (1955), obra en què narra amb detall i esperit força èpic el sorgiment del moviment falangista a les Illes Balears i Pitiüses fins a l’inici de la guerra, i en la qual apareixen diversos documents i cartes dels falangistes eivissencs i formenterers al cap provincial.

Morí a Sabadell el 1970 i fou enterrat a Palma. [APG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments