crespinell

crespinell m BOT [Sedum sp., família de les crassulàcies] Gènere constituït per plantes herbàcies anuals o perennes, de fulles suculentes, enteres, esparses, a vegades oposades, sèssils, ovoides, el·líptiques o cilíndriques. Tenen inflorescències cimoses, amb flors ordinàriament pentàmeres, amb els pètals lliures i 10 estams. Els fruits són en fol·licle, en nombre igual al de pètals. Floreixen des de maig fins a juliol.

Les quatre espècies catalogades a Eivissa i Formentera són plantes molt comunes i viuen en fisures de roques, a sòls pedregosos i, en general, als indrets eixuts i assolellats.

El Sedum dasyphyllum és una herba perenne, petita i delicada, de 3-10 cm d’alçada, cespitosa i de color glauc. Les fulles són petites, de 4-7 mm, el·lipsoïdals o subglobuloses, oposades, pilosoglanduloses. La inflorescència és pauciflora. Els pètals són blancs, d’uns 3 mm, amb estries rosa.

El Sedum rubens és una herba anual, erecta, de 3-15 cm d’alçada, de color vermellós, glandulosa a la summitat. Les fulles són d’1-2 cm, cilíndriques, alternes i glabres. Les flors són de color rosa.

El Sedum album és una planta perenne sufrutescent, una mica cespitosa, de 8-30 cm d’alçada. Les fulles són esparses, cilíndriques, obtuses, de 6-12 mm, glabres. Les flors són blanques, pentàmeres, amb pètals de 2-4 mm, patents, i 10 estams.

El Sedum sediforme, del qual viu a Eivissa i Formentera únicament la subespècie dianium, endèmica a les Pitiüses i al territori diànic del País Valencià, és una herba perenne, erecta, robusta, un poc lignificada a la base, de 20-60 cm d’alçada. Les fulles són esparses, ovoidel·líptiques, acuminades, amb l’anvers una mica còncau, glabres, de 10-12 mm de llarg i 5-7 mm d’amplada. Té una inflorescència terminal cimosa, densa i vistosa, amb 3-5 ramificacions de 3-8 cm de llarg, corbades a la fructificació, de manera que resulten còncaves, amb nombroses flors petites de color groc intens, subsèssils. Té pètals en nombre de 5-8, de 4-7 mm i sèpals de 2 mm. [GPA]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments