escaiola

escaiola BOT [Phalaris sp., família de les gramínies] Nom de diverses plantes del gènere Phalaris, constituït per plantes herbàcies, anuals o perennes, glabres, amb fulles linears.
Presenten una característica inflorescència única en panícula espiciforme molt densa, curtament ovals o oblongues i d’un color verd blanquinós, constituïda per nombroses espiguetes comprimides lateralment i imbricades, amb glumes carinades amb 3-7 nervis. Les espiguetes d’aquest gènere han sofert una reducció floral de la base a l’àpex, de tal manera que presenten una única flor terminal fèrtil precedida per una o dues esquames que corresponen a les glumel·les inferiors de flors estèrils.

A Eivissa hi són presents les espècies Ph. aquatica, Ph. brachystachys i Ph. minor. A Formentera només hi és coneguda aquesta darrera espècie.

Les espècies esmentades presenten, com a característica comuna, les glumes amb la carena alada, totes les espiguetes isolades amb una flor hermafrodita, persistents a la maturitat i les branques de la panícula mai erectepatents al moment de l’antesi.

La Ph. aquatica és una planta herbàcia perenne, de 0,5-1 m d’alçada, dotada a la seua base de 2-4 tubercles superposats. Les fulles són linears de 3-6 mm d’amplada i la beina de la fulla superior està poc inflada. Fan panícula oblongocilíndrica i glumes agudes, amb l’ala estreta, entera o denticulada. Creix als herbassars humits i floreix de març a juliol.

La Ph. brachystachys és una planta herbàcia anual, de 30-80 cm d’alçada, d’arrel fibrosa, amb tiges rígides i generalment ramificades, llargament nues a la part superior. Té les fulles planes i linears, de 5-10 mm d’amplada; presenta beina superior fortament inflada, panícula molt compacta, ovoide, de 2-5 cm, espícules molt comprimides, amples, obovades, imbricades, amb les glumes rígides, amb la carena verda amplament alada superiorment, entera o finament denticulada i bruscament contreta a l’àpex agut. Floreix d’abril a juliol i creix als camps, erms i camins.

La Ph. minor és una planta herbàcia anual, amb tiges primes, dretes o ascendents, de 10- 60 cm d’alçada, fulles linears de 3-6 mm d’amplada, beina superior fortament inflada. Presenta panícula oblonga, de color verd blanquinós, a la de les glumes molt dentada. Creix a camps, erms i indrets ruderalitzats. Floreix d’abril a agost. [GPA]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments