glass bottom*

glass bottom* NÀUT Embarcació la característica principal de la qual és la de tenir el fons, o part d’ell, transparent, amb la finalitat que els seus ocupants puguin veure el fons de la mar. S’explota turísticament.

N’hi ha de dos tipus: la d’eslora petita, per a passeigs de poca durada, amb l’únic propòsit de veure els fons marins, i la de major eslora, per a excursions i, a més, per veure els fons marins. Es pot trobar a moltes destinacions de la Mediterrània i, posteriorment, s’introduí a les Canàries.

La idea i la construcció de les primeres va sortir d’Eivissa, al voltant de 1965, i en fou el dissenyador Antonio Zea Morales. Es construïren al port d’Eivissa per l’empresa Astilleros Ibiza, SA. Algunes es quedaren a Eivissa, però la majoria es varen vendre a Mallorca o s’exportaren a Malta i Xipre, des d’on es distribuïen a les illes gregues. Posteriorment, artesans eivissencs també en varen construir altres models.

A l’inici del s XXI moltes drassanes espanyoles les construeixen, de molt major port, en forma de catamarans. Les característiques de les primeres eren del tipus llanxa, de xapa marina, de 10 m d’eslora i 2,5 m de mànega, i propulsades per un motor forabord. [EnRF/ErRF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments