trago, es

trago, es CULT POP Beuratge de composició incerta, probablement associat a algun conjur màgic, capaç de tòrcer la voluntat d’una persona i inclinar-la amorosament cap a qui li administra.

Algunes al·lotes l’empraven per aconseguir casar-se amb el jove que volien però no els feia cas; alguns joves també amb altres intencions.

A més d’afrodisíac podia tenir terribles efectes secundaris. Així, els anys cinquanta del s. XX, una pagesa de Sant Mateu contava esgarrifada el cas de dues amigues seues víctimes de la poció: la primera havia estat presa d’un jove, bé que ella, inicialment, “no el volia per a res”, i la segona havia embogit.

Isidor Macabich en recull referència, com a cosa sabuda i present, als volums II (s. XIX) i IV (Costumisme) de la seua Historia de Ibiza. El gener de 1898 assenyala que a Vila hi havia alguns joves malalts, víctimes de pocions amatòries, i que es buscava el culpable. I en parlar de les bruixes, diu “el trago, que tants de mals va produir i segueix produint”, i encara n’especifica l’ús de “plantes verinoses que debiliten i afinen la sensibilitat del sistema nerviós; de la qual cosa depèn a vegades la locura total”.

També una rondalla recollida per Joan Castelló a Rondaies eivissenques (1953), de nom “Es mal trago” explica aquest remei amorós que una bruixa dóna a una mare que vol casar la filla, però acaba bevent-se’l un ase en comptes del jove a qui anava destinat. [RVC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments