ulmàcies

ulmàcies f pl BOT Família de plantes constituïda per arbres o arbustos caducifolis, integrada per unes 2.000 espècies agrupades en 16 gèneres. Té una distribució a les regions tropicals, subtropicals i temperades de l’hemisferi boreal.

Les fulles són alternes, simples, dentades i lleugerament asimètriques a la part basal del limbe. Les flors són unisexuals o hermafrodites, inconspícues, solitàries o en glomèruls a la part terminal dels branquillons. Presenten periant (perigoni) d’un sol verticil (calze), de 3 a 9 segments herbacis (sèpals o tèpals), estams en igual nombre al de segments periàntics i oposats a aquestos, ovari súper, amb dos carpels soldats uniloculars i un sol primordi seminal; dos estils, arquejats i amb els estigmes decurrents situats a la cara interna, i fruit monosperm, en sàmara, drupa o nou.

Les dues espècies d’aquesta família presents a Eivissa i Formentera, el lledoner i l’om , són al·lòctones. Es tracta d’arbres presents en àmbits urbans pel seu valor ornamental o per donar ombra pel seu port ufanós; també es planten en altres indrets per aprofitar la seua fusta, de bona qualitat.

El lledoner, arbre molt frondós i esvelt, de 5 a 25 m d’alçada, és freqüent a parcs i passeigs i en llocs frescals i humits d’àmbit agrícola per aprofitar la seua fusta. Té les fulles cuneadolanceolades i llargament acuminades. Les flors són verdoses, amb cinc tèpals, i coetànies amb les fulles. El seu fruit, el lledó, és dolç i comestible; és una drupa petita, de color violaci fosc, llargament pedunculada, amb poca polpa que embolcalla un pinyol globulós gros; fructifica a la tardor. La seua fusta és alhora forta i flexible, per la qual cosa és molt emprada per fer peces de carruatges, mànecs d’eines i forques, en aquest cas aprofitant la ramificació dística i densa per disposar-hi les pues.

L’altra espècie d’aquesta família, l’om, és conreat només com a arbre ornamental, té una capçada densa i pot fer entre 10 i 30 m d’alçada. Té el fruit sec amb amples ales membranoses que voregen la llavor (sàmara). Les fulles són ovades o el·líptiques, curtament acuminades. Les flors són rogenques, amb periant de cinc a set lòbuls i surten a l’hivern, abans que les fulles. [GPA]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments