urticàcies

urticàcies f pl BOT Família de plantes herbàcies i arbustives, generalment amb pèls urticants, constituïda per 52 gèneres i prop de 1.900 espècies.

Creixen en regions tropicals o temperades. Presenten fulles oposades o esparses, simples, generalment amb estípules i cistòlits. Són polígames, monoiques o dioiques. Tenen les flors poc vistents, verdoses, inconspícues i anemòfiles. Poden ser unisexuals o hermafrodites, axil·lars i solitàries o bé en cimes racemiformes, axil·lars o terminals, a vegades condensades en capítols. Les flors masculines generalment són tetràmeres o pentàmeres, amb les peces sepaloides; presenten quatre o cinc estams, enfrontats als tèpals, inflexos al principi i reflexos a l’antesi. En canvi les flors femenines compten amb un perigoni de quatre o cinc peces sepaloides o periant nul. Consten d’ovari súper, unilocular; un estil, amb l’estigma capitat, multífid o decurrent. El fruit és en aqueni, rarament drupaci.

Les ortigues (gènere Urtica) són cobertes, a les tiges i a les fulles, de pèls rígids, de paret calcificada i plens d’un líquid urticant; aquestos pèls penetren a la pell atès que són molt punxents en trencar-se al biaix l’extrem apical per sota de la punta esfèrica i alliberar així el seu contingut urticant. Les ortigues són herbes erectes, amb la tija de secció quadrangular i fulles oposades, ovades i de marge dentat. Són pròpies de llocs ruderals, rics en matèria orgànica i remoguts.

La més comuna és l’ortiga petita (Urtica urens), planta anual. L’ortiga balera (Urtica pilulifera) s’anomena així per la forma esfèrica de les seues inflorescències femenines. Urtica membranacea té les inflorescències espiciformes, amb l’eix dilatat, unisexuals, les inferiors femenines i les superiors masculines. Aquestes tres ortigues són presents tant a Eivissa com a Formentera. Una altra planta d’aquesta família és l’herba morella (Parietaria judaica). Altres espècies presents a Eivissa i a Formentera, de forma molt més restringida que l’anterior, són la P. lusitanica ssp. lusitanica i la Parietaria mauritanica. [GPA]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments