verbenàcies

verbenàcies f pl BOT Família de plantes herbàcies, enfiladisses, arbustos o arbres, constituïda per uns 90 gèneres i prop de 1.900 espècies. Són plantes pròpies de regions tropicals o temperades de tot el món.

Tenen tija i branques de secció tetragonal, fulles oposades o verticil·lades, sense estípules, i flors generalment hermafrodites i zigomorfes, en inflorescències racemoses o cimoses al capdamunt de les tiges. El calze és gamosèpal, acampanat o tubular, amb quatre o cinc sèpals dentats, persistent i acrescent en el fruit, i la corol·la és gamopètala, en forma d’embut, amb quatre o cinc pètals, a voltes una mica bilabiada. Generalment presenta quatre estams, didínams, inserits al tub de la corol·la, i l’ovari súper, bicarpel·lar, amb dos a quatre lòculs, estigma capitat o bífid. El fruit generalment és en drupa, rarament amb quatre aquenis.

A la zona litoral d’alguns torrents d’Eivissa és present l’alòs o aloc (Vitex agnus-castus), arbust de fins a 6 m d’alçària, amb les branques flexuoses i les fulles oposades, peciolades i palmaticompostes, amb entre cinc i set folíols lanceolats, grisencs al revers. Floreix a l’estiu, amb flors liles o blavoses, aromàtiques, agrupades en verticil·lastres. El fruit és en drupa negrosa. Com indica el seu epítet específic, se li atribuïen propietats anafrodisíaques. Aquest arbust és absent a Formentera.

Present a Eivissa i Formentera tenim la berbena (Verbena officinalis), planta perenne, ruderal de sòls humits, d’uns 50 cm d’alçària, molt ramificada i poc fullosa. Té flors molt petites, subbilabiades, en espigues terminals laxes, llargues i estretes.

També és present, com a planta conreada, l’herba lluïsa o marialluïsa (Lippia triphylla), que s’empra en infusions com a digestiva; és originària de Xile. [GPA]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments